Bruker du din energi på å sabotere for deg selv?


Vi foretar alle en reise gjennom livet hvor hver og en av oss kan kjenne på drømmer, mål og det vi VIL ha ut av denne reisen … Også kan vi kjenne på det vi absolutt IKKE vil ha og dermed er villig til å strekke oss langt for å unngå!?

Det kan nesten føles som en mer eller mindre usynlig kraft som holder oss litt tilbake og gjør at vi avventer litt til … Blir passive og utsetter enda en gang?

Denne kraften går under navnet selvsabotasje.

Sjekk gjerne ut LINK for info om mine lederkurs og personlig utvikling.

PS! Visste du at jeg også tilbyr foredrag og workshops? Ta gjerne kontakt for referanser og tilbud som blir tilpasset din medarbeider eller organisasjon.

Visste du at selvsabotasje kan ødelegge din selvtillit og redusere din selvfølelse?


Den gir deg også gode unnskyldninger for å unngå, skjule, utsette, tvile og til slutt finner en bortforklaring som tilsier at det faktisk gir mening å gi opp! Selv om de ordene i kraft av seg selv absolutt ikke gir mening!

Det vil nemlig aldri gi mening å gi opp! Stoppe deg selv fra drømmer, muligheter til vekst og at du tar dine viktigste kamper. Noen ganger for deg selv og andre ganger på vegne av andre.

Det som derimot kan gi mening er å gjøre noen justeringer slik at det som faktisk er urealistisk blir realistisk og eventuelt gi slipp …? Slik at du kan gå videre … Til nye opplevelser og nye muligheter hvor du kan skape resultater eller realistiske drømmer.

Jeg har også vært der … “Been there and done that!”


Jeg oppdaget selv at jeg saboterte skikkelig og dermed også begrenset min egen mulighet til å lykkes! Ja, jeg hadde en veldig god unnskyldning fordi det handlet om at jeg tok på meg ansvaret for helsa til mannen min som har hatt et par slag i 2018 og 2019. Det skjedde også en del andre ting rett før og under denne perioden. Jeg fulgte pappa gjennom kreft sykdom og han døde rett før det første slaget til mannen min. Jeg mistet også jobben min og datteren min mistet det ufødte barnet sitt.

Dette er uansett en stund siden nå og vi har jobbet oss gjennom disse smertefulle hendelsene, og det gikk jo egentlig ganske bra, heldigvis. Mannen min og jeg har skapt en ny normal og har ikke lenger behov for å være i full beredskap mentalt. Tid for å anerkjenne at den umiddelbare faren er over. Dette i seg selv er et viktig steg på reisen til sitt fulle potensiale og jeg har nok undervurdert dette i møte meg meg selv.

Det er utrolig viktig å gi seg selv “Faren over signalet”.
Denne tillatelsen til å redusere beredskapen og skru av den indre alarmen som sier at du lever i en fare!

May Britt Lian

Jeg ser imidlertid at dette som hadde skjedd med mannen min ble en unnskyldning for at jeg ikke lenger kunne gjøre det jeg egentlig har lyst til! Selvmedlidenheten ble gitt næring og da blir det også mer lidelse. Den mer sunne selvmedfølelsen fikk dermed ikke så mye oppmerksomhet, noe som jeg nå jobber mye mer bevisst med.

Og ikke bare det … Jeg klarte i mitt hode å få det til å se ut som om jeg absolutt ikke hadde noe annet valg (ergo påtok meg offer rollen). Syns selv at jeg fremsto mer som den heltinnen jeg vil være!?😉

“Wonderwoman” i egen høye person! 😉 En smule hovmodig og arrogant, egentlig! Helt idiotisk, absolutt. Og likevel sååå forståelig ut fra virkelige hendelser.

Nå skal det sies at ingen kan klandre meg for å prioritere mannen min fordi han er en kjempeviktig person for meg og har vært alvorlig syk. Slik kan det være med barn og andre også. De menneskene vi jo er glad i!

Greia er uansett den at han nå er ganske så frisk, stort sett. 😉 Og han ser ikke på seg selv som syk! Og dermed så trenger vel ikke jeg heller å gjøre det.

Så ja, dette var et eksempel på selvsabotasje og jeg tar i tillegg offer rollen! Sjokkerende oppdagelse, men også utrolig frigjørende! Jeg tror også dette er et viktig steg for at kropp og sinn kan lege noen av sårene.

Tar du alltid hensyn til andre? Før deg selv?

Jeg kan nå selv velge å koble fra mine til tider svært aktiverte antenner som av vane har vært innstilt på å ta mer hensyn til andre, enn meg selv. Også kan jeg heller aktivere de opp mot mine behov og ønsker for eget liv. Min fremtid sammen med mine kjære og i dette tilfellet, min karriere. Da vil det også være et overskudd av energi som jeg kan gi videre til andre.

Jeg tror nok at de fleste ville vise en forståelse om jeg fortsatt valgte å ivareta hensynet til mannen min vs. å investere i meg selv og karrieren min.

Det kan imidlertid også være slik at dette handler om noe helt annet fordi hvis dette er noe jeg virkelig ønsker, så hander det jo egentlig om hvordan jeg kan få det til og lykkes!

Hvilke spørsmål kan hjelpe deg på veien til mestring?

  • HVORDAN gjør jeg de justeringene som må til?
  • HVA skal jeg gjøre annerledes, egentlig?
  • HVEM kan hjelpe meg? Jeg er jo vant til å hjelpe andre og liker dårlig å be om hjelp … Kan egentlig ikke fordra det!

Det å ivareta andre, gi videre og hjelpe kan aldri fordømmes, tenker jeg. Det betyr imidlertid ikke at vi skal sabotere oss selv, undervurdere egne behov eller at vi tror vi ikke har retten til å ta plassen vår. Enten det gjelder eget liv, arbeidsliv, skole hverdag eller i samfunnet, og den verden vi alle er en del av.

Det betyr bare at vi må gjøre noen justeringer fordi vi klarer ikke ALT samtidig og det trenger vil faktisk heller ikke. Veldig fort gjort å glemme dette midt i all selvsabotasjen, selvmedlidenheten og offer rollen? For ikke å snakke om Janteloven og hva andre måtte syns om det som egentlig ikke er min business.

Hva med deg? Her er 5 tegn på at du saboterer for deg selv, og dine drømmer:

1 – Komfort sonen
Hovedgrunn: Bakenfor selvsabotasje ligger vår kjære komfort sone. Som mennesker lengter vi etter det kjente, det trygge og forutsigbare. Vi liker ikke det ukjente som det jo nødvendigvis betyr å bevege seg utenfor sin komfort sone. Selv når vi vet at det skjer magiske ting rett utenfor vår komfortable «stuedør», så velger vi å bare se på de andre gjennom vinduet? Der ute finnes jo både personlig vekst og magiske resultater så vel som drømmer som kan bli realistiske. De har bare ikke blitt til virkelighet, enda …

Dette er et skikkelig paradoks at; JA! Vi lengter etter suksess og det å få oppfylt våre drømmer, men frykten for det ukjente driver oss inn i en atferd hvor vi går i ring. Vi holder oss godt innenfor det komfortable og ser ut mot de andre som lykkes, mens vi selv er mer eller mindre middelmådige? Kjenner du deg også litt igjen i dette?

2 – Frykten for å feile
I kjernen av selvsabotasje ligger ofte frykten for å mislykkes og gjøre feil. Denne naturlige frykten hindrer oss i å stå opp for oss selv i møte med andre, ta sjansen, bli med på utfordringer, oppsøke hjelp, kunnskap og forståelse slik at vi kan utnytte vårt iboende potensiale.

Våge å gjøre det vi trenger slik at vi kan vokse, utvikle og mestre nye oppgaver. Bli kjent med nye mennesker og bli kjent med oss selv på en ny måte. Det som kanskje er mest ironisk eller helt idiotisk er at ved å gi etter for denne frykten, så skaper vi selve feilen vi har jobbet knallhardt for å unngå! Ohhhps! 😉

3 – Bedrager syndromet
En nær alliert av vår «venn» – selvsabotasje er bedrager syndromet – den vedvarende troen på at egne prestasjoner eller naturlige egenskaper ikke er gode nok. Og frykten for å bli gjennomskuet tar over? Dette synspunktet påvirker virkelig evnen til gode vurderinger fordi det tar oppmerksomheten vekk fra vårt potensiale og over til vår begrensende tro.

4 – Negativt selvsnakk
Negativt selvsnakk er en gjennomgripende form for selvsabotasje og skaper tvil, og negativitet som fungerer som en veisperring for positive prosesser i livet ditt. Å komme seg gjennom disse veisperringene kan være litt enklere med NLP coaching og/eller TFT tapping teknikker for noen. Mens det for andre handler om å ta et lederkurs eller kurs i selvledelse?

5 – Prokrastinering og perfeksjonisme
Prokrastinering (når du utsetter eller setter deg selv på «vent») og perfeksjonisme er også vanlig måter du kan selv- sabotere. Jakten på det perfekte kan lamme handling, og utsettelse forsinker fremgang. Begge fungerer som utspekulerte strategier for å unngå ubehaget ved å møte utfordringer og oppleve at du virkelig er helt til stede, her og nå hvor livet skjer!

Lei av det som begrenser deg?

Så … Hvis noe av dette virker kjent, så vit at sammen med meg så finner du et trygt rom for læring og justering av det som kan være med på å sabotere for deg, og dermed begrense ditt potensiale, utvikling og muligheter til å lykkes.

Jeg har som nevnt ovenfor selv kjent på selv sabotering og jeg har også fått hjelp til å gå videre … Ut i det åpne landskapet som midlertidig oppleves som u-komfortabelt, men som ikke er farlig, egentlig.

Med øvelse, støtte og tett oppfølging underveis får du hjelpen slik at det ukjente oppleves trygt og du vil igjen kjenne mestring, glede, lykke og ikke minst kjærlighet til deg selv, andre og det livet du lever!

Ved å omfavne vår egen frykt og justere der vi saboterer oss selv, kan vi utnytte potensialet vårt! Der inne i dette indre landskapet skjer det magiske prosesser med progresjon hvor drømmer blir til virkelighet.

Jeg er veldig glad i sitatet nedenfor og bruker det mye i min hverdag for å minne meg på at livet handler om mer enn overlevelse; det handler for meg om å kunne blomstre og leve med både lidenskap, medfølelse, masse humor, og absolutt en kul stil!

“My mission in life is not merely to survive, but to thrive; and to do so with some passion, some compassion, some humor, and some style.”

Maya Angelou

Kanskje har du sabotert for deg selv, slik jeg beskriver det i denne videoen?

Hvor jeg forteller om hvordan jeg brukte mye energi på andre og saboterte for meg selv i møte med alvorlig sykdom. Jeg tok i tillegg også på meg “offer rollen” og begrenset meg selv helt unødig til tider …

SNURR VIDEO og noter deg gjerne dine observasjoner. – Og har du lyst til å dele de med meg eller lære hvordan du kan endre dine vaner, så ta gjerne kontakt direkte på mob.: 91547845.

Gode tanker, May Britt