Hvem er Knoll og Tott i ditt liv?


Her om dagen etter en av mine coaching samtaler reflekterte jeg litt over hva som skjer når vi opplever frustrasjon, blir “stresset” eller opplever noe som overveldende vanskelig av en eller annen god grunn.

Hva er det som gjør at vi selv kanskje er med på å skape ugagn i eget liv, og faktisk gjentar dette HVER dag?

Vaner og etablerte tanke- og følelsesmønstre helt fra vi var 0-8 år er typisk en del av årsaken til dette uten at vi nødvendighvis er bevisst på dette. Når vi så blir overveldet av ulike følelser, egentlig, så har vi ofte lett for å fokusere på mer eller mindre ALT annet enn våre følelser. Enten det er at vi bruker forsvarsmekanismer som…  vaghet,generalisering, snakker imot oss selv, bruker ironi eller sarkasme, bytter tema, argumenterer, tar offerrollen, skaper en avstand til den andre eller blir passive? Noen snakker også i 3. person og utrykker seg veldig barnslig.

Dette og mye mer driver vi med UTEN at vi er bevisst på at vi gjør oss selv en bjørnetjeneste. Hvorfor? Fordi det er det vil har lært og blitt oppdratt til! Vi har ikke fått lære alternativet som kan være det å anerkjenne følelser, lære å ta plassen sin og lære å stå i det som er vanskelig. Vi har ikke lært om oss selv og vi har ikke øvd i praksis på hvordan vi kan gjennomføre grep på ordentlig! Vi vet hva vi burde…, og er helt rå på dette, men vi gjør det ofte likevel ikke!?

Når vi møter indre motstand eller ytre utfordringer så kan dette trigge et dilemma som igjen trigger våre etablerte vaner, og det oppstår frustrasjon. Noe kommer i veien for det vi ønsker. Når det skjer så  har du egentlig fått enda en mulighet til å utvikle deg videre? Løfte deg selv til neste nivå, lære noe nytt, oppleve mestring og glede? – Også er det jo da litt pussig at vi likevel ofte gjør det som er stikk imot sunn fornuft, fordi vi gjentar det som vi allerede vet ikke fungerer! Vi lurer oss selv til å tro at denne gangen så vil mirakelet skje! 2+2 skal da plutselig bli 8!? Kan du se det litt humoristiske i dette? ?

Dette gjør vi fordi vi ikke våger å INNRØMME at vi tar feil dvs. vårt ego kommer i veien for oss. Og er det ikke vårt ego så er det kanskje din indre kritikerstemme du hører? Ofte ikke lett å skille de to! Jeg kaller de noen ganger for Knoll og Tott fordi de gjør så mye ugagn for oss. ?? Også er de bare noen «søte» småtasser egentlig som trekker seg unna eller blir borte når vi utfordrer de, og gjennomskuer dem. DET er faktisk morsomt!!

Neste gang du kjenner deg overveldet eller frustret så foreslår jeg at du setter deg ned og kjenner på sola skinne (hvis den gjør det), gjerne med en kopp kaffe eller te? Eller om du heller går en tur, så gjør du det. Du bestemmer hva du velger. Kanskje gjør du noe helt annet??

Uansett, velg det som du assosierer med noe hyggelig, kos og trygghet ut fra dine behov. Sett av noen minutter, skap en god ramme for deg selv også kan du bruke litt tid på å observere Knoll og Tott i eget liv. Hvordan ser de ut? Hva skjer når du utfordrer det de sier? Når du ler av deres løgner og innrømmelser, og du observerer hvor bitte små de egentlig er?

Deretter be i dine tanker om MOT til å VELGE å ha TILLIT til deg selv, TRO på deg selv, og være TRYGG i deg selv.???? Og bare observer hva som skjer…

Lykke til,  May Britt

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *