ER du sliten, trett og overfølsom?


Mange kjenner på slitenhet og lite søvn uten at det gjør de overfølsomme. Noen av oss er imidlertid litt ekstra følsomme eller sensitive. For oss så blir det ekstra viktig å lytte til kropp og sinn. Det er faktisk en livsnødvendighet for å ivareta egen helse, både mentalt og fysisk. I tillegg så påvirker det vår livskvalitet i hverdagen og våre nære relasjoner, spesielt.

Alenetid er GULL for deg som er sensitiv

Svært følsomme mennesker (HSP) trenger daglig tid hvor de kan få være alene, ustrukturert og frakoblet omgivelsene. Hvis du alltid tar inn masse inntrykk og informasjon fra omgivelsene, vil det føre til overbelastning i nervesystemet. Denne egenskapen med høy følsomhet er vitenskapelig kjent som Sensitiv prosessfølsomhet og er et temperament eller personlighetstrekk som involverer “en økt følsomhet i sentralnervesystemet og en dypere kognitiv prosessering av fysisk, sosial og emosjonell stimuli.

Som høysensitiv så tar vi inn hundrevis av kopper data og sensoriske innspill, mens noen uten denne egenskapen tar inn bare noen få kopper. Derfor har vi mer å behandle, spesielt de som har en høy score på tester som kan indikere høysensitivitet (HSP). Sjekk gjerne ut din sensitivitet via “Sensitivity Quiz Scale” utarbeidet av Julie Bjelland, Psykoterapeut. Eller “Er du høysensitiv” som psykologen Elaine N. Aron har utarbeidet.

Når nervesystemet ikke får tid til å slå seg av, selv vekk fra noens energi i rommet, blir nervesystemets “motor” overveldet. Tenk på det som å skyve bensinpedalen på en bil hele dagen; motoren vil brenne ut. Så hvis du kontinuerlig aktiverer hjernen til superdatamaskinen, vil du også brenne ut. I tillegg er du en spesialbil med høy ytelse, og trenger derfor riktig type pleie og vedlikehold.

Daglig meditasjon, en oppmerksomhetsøvelse, tid i naturen og stillhet er avgjørende for et følsomt nervesystem. Når vi skyver gasspedalen ned hele dagen og blir utbrent, er følgende symptomer vanlige:

 • Utmattelse
 • Følsomhetsutfordringene øker hvor lyder, lys, lukt, teksturer osv. kan plage deg mer
 • Irritabel, finner andre mennesker mer irriterende eller urolige
 • Begrenset tålmodighet
 • Vanskeligheter med å fokusere og konsentrere seg
 • Mer aktivert kamp / flukt som kan forårsake sinneutbrudd eller følelser av behov for å flykte
 • Økt hjertefrekvens
 • Økning i symptomer på angst
 • Vanskeligheter med å takle stressfaktorer
 • Økt smerterespons
 • Kroniske helsemessige symptomer utvikler seg eller forverres
 • Panikk anfall
 • Lav sexlyst
 • Følelser av ekstrem misnøye
 • Depresjon

Når en HSP får den rette mengden stille tid alene, kan de imidlertid forbedre alle disse! Det er en helt annen opplevelse å leve i verden med et balansert nervesystem.

Som høysensitiv så har jeg selv kjent på ulike symptomer og utfordringer, og gjør dette fortsatt når jeg av ulike årsaker ikke ivaretar meg selv slik jeg trenger det. Da trenger også jeg å ta grep! I tillegg så har jeg lært utrolig mye fra andre som coach og terapeut, og dette ønsker jeg å gi videre.

Stor forskjell i HSP-er som praktiserte daglig egenomsorg og egentid

Erfaringene er at de følte mer energi, sov bedre, økt kreativitet, fokus og produktivitet. Tålmodigheten ble bedre og mange foreldre delte at de endelig kunne nyte å tilbringe tid med barna sine, og være den typen foreldre de ønsket å være. Hverdagen kan fort bli at en føler seg i “overlevelsesmodus” og hvor lunta blir kort! Konflikter ble redusert, forholdet forbedret og den generelle livskvaliteten forbedret.

Hvor mye tid er nok?

Jeg oppmuntrer til rundt 2 timer per dag eller nok tid der du når en tilstand av avslapning, og kan føle kroppen din mykne opp. Du trenger nok tid til å bearbeide, hvile, gjenopprette og lade opp. Noen foretrekker alt på en gang, og noen finner ut at de kan gjøre en time om morgenen før alle er oppe, og en annen time for en annen del av dagen, for eksempel.

Test ut litt og gjør det som får deg til å føle deg best! – Hvis du har blitt utbrent i årevis, vil ikke 2 timer ordne dette med en gang, men hvis dette blir en aktiv, daglig praksis kan du oppleve utrolig endring i velvære og balanse. Det er absolutt noe av det beste jeg vet når jeg opplever endring hos mine klienter ved at de erkjenner hvor bra de kan føle seg, noe som fører dem til deres utrolige gaver!

Verden trenger at du trives!

I løpet av din daglige alene-tid skal du være i naturen alene, meditere (bruke sansene dine; lukt, føle, lytte, balanse, se, eventuelt ta med din lykkejournal eller musikk? Og IKKE gjøre gjøremål eller jobbe, og ikke være på sosiale medier eller ta noe “inn”. Telefonen din skal være slått av og varslinger blir stille. Hver gang du hører et pling på enhetene dine, går hjernen i “gjøremål” -modus, så dette er DIN tid med stillhet.

Dette er en tid for hvile, bearbeiding og ikke at du tar noe “nytt” inn.

Hvis du tror du ikke har nok tid til å gjøre dette eller livet ditt er for kaotisk, akkurat nå, – bør du vurdere dette … Når du blir syk, er du tvunget til å ta deg tid til å komme deg. Hva med at vi blir friske før vi blir syke? Du vil også få “mer gjort” når du er fokusert, sterk, og motstandsdyktig, slik at de som prioriterer dette ender opp med å bli mer produktive!

Hvis du er foreldre til små barn er det utfordrende, men å ha noen til å se til barna daglig i 1-2 timer, mens du kan være alene om å bearbeide og hvile nervesystemet ditt, vil til slutt forbedre helsen din. Du vil også være mer produktiv, kreativ, glad, tålmodig, kjærlig, lykkelig, fornøyd, harmonisk og i balanse.

Å ivareta og prioritere helsen din, og dine behov er en kjærlighets-handling for dine nærmeste.


Du blir mye sunnere, tilfreds og lykkeligere, noe som gagner alle! Hvis vi ikke får denne alenetiden (hvor du ikke en gang hører barna eller har noe ansvar for å slå av, og gå helt inn), fører det til at dette bygger seg opp i nervesystemet.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *